Biografia Zbigniew Jakubek ( ur. 1962-04-18 )

Zbigniew Jakubek (ur. 18 kwietnia 1962 we Wrocławiu) - polski pianista, aranżer, kompozytor. W swojej karierze związany z takimi gatunkami muzycznymi jak jazz, fusion, muzyka akustyczna, ale także pop.

Życiorys

Zbigniew Jakubek jest absolwentem Wydziału Jazzu Akademii Muzycznej w Katowicach. Jego droga muzyczna rozpoczęła się od studenckich formacji. W 1983 roku zaistniał New Coast, chwile później Still Another Sextet - zwycięzca Grand Prix Jazz Juniors 1984. Rok później powstał Walk Away.

Nam Myo Ho Renge Kyo - Projekt: Mirosław Makowski

Nam Myo Ho Renge Kyo - SX 2797 (LP / 1988)
Projekt: Mirosław Makowski

Kariera zespołowa rozpoczęła się od zdobycia głównej nagrody festiwalu Jazz nad Odrą 1985. Przez lata, wspólnie koncertując, przyjęli zaproszenia na wiele światowych festiwali, zagrali setki koncertów w ramach licznych tras koncertowych. 12 lat współtworzenia tej znakomitej formacji zaowocowało dziewięcioma nagranymi płytami. Praktycznie rokrocznie zespół zdobywał miano "zespołu elektrycznego roku" w ankiecie "Jazz Top" czytelników "Jazz Forum". W 1988 roku otrzymał Nagrodę Artystyczną Młodych im. S. Wyspiańskiego II stopnia za "Osiągnięcia w Dziedzinie Jazzowej".

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Epizodem w historii zespołu z 1990 był udział jako support w trasie koncertowej Milesa Davisa po Niemczech.

Jakubek grał w powstałym w 1986 roku "Young Power". W 1993 roku wspólnie z Bernardem Maseli założyli duet "Back In", poszerzany później o znakomitego perkusistę Nippy Noya z Indonezji. Od połowy lat 90. zagrał wiele tras koncertowych: 1996 - Frank Gambale Tour, 1997 - Didier Lockwood Tour, "Susan Weinert & Cezary Konrad Band", 2005 - "Polish - American Summer Dream Band" ze Steve Loganem. Koncertował również z takimi artystami jak: Eric Marienthal, David Fiuczynski, Mino Cinelu, Chester Thompson, David Friesen, Cindy Blackman, Carmine Appice. Współpracował też z większością nazwisk polskiej sceny jazzowej lat 80. i 90.: Urszulą Dudziak, Ewą Bem, Grażyną Łobaszewską, Markiem Bałatą, Ewą Urygą, Lorą Szafran oraz wieloma innymi.

Full - Foto: Renata Pajchel<br />
Projekt: Magdalena Hollender

Full - CDPL 023 (CD / 1991)
Foto: Renata Pajchel
Projekt: Magdalena Hollender

Rok 2002 był początkiem działalności kwartetu "Ścierański, Napiórkowski, Jakubek, Dąbrówka". W 2004 roku powstał "Zbigniew Jakubek Quartet", który współtworzą na scenie: Marek Raduli, Tomasz Grabowy i Artur Lipiński. To bardzo ważna muzycznie formacja, efekt doświadczeń wielu lat scenicznej i muzycznej egzystencji. Od 2003 roku wykładowca Instytutu Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Oprócz działalności kojarzonej ze scena jazzową, od 1985 roku Zbigniew Jakubek ma na koncie współpracę z wieloma znanymi nazwiskami polskiej sceny pop, by wymienić: M. Szcześniak, M. Jeżowska, L. Szafran, R. Rynkowski, Z. Wodecki. Grał w orkiestrach: "Alex Band", "Kukla Band", "Big-band W. Pieregorólki", "After Touch", które wspierał również jako aranżer. Wziął udział w większości polskich festiwali piosenki. Współpracował z Polską Orkiestrą Radiową. Ma na koncie wiele nagranych płyt jako sideman. Był koproducentem piosenki Mietka Szcześniaka na Eurowizję 1999.

Wybrana dyskografia

Pop

  • 1991 Full - Maryla Rodowicz
  • 1996 Audiobiografia - Jacek Cygan
  • 2002 Kiedyś - Mietek Szcześniak
  • 2002 Nic nie dane jest na zawsze - Marek Torzewski
  • 2010 Tomasz Szymuś Orkiestra - Tomasz Szymuś

Jazz

  • 1986 Penelopa - Walk Away
  • 1986 Young Power - Young Power
  • 1989 Nam hyo ho renge kyo - Young Power
  • 1989 Walk Away - Walk Away
  • 1989 Magic Lady - Walk Away & Urszula Dudziak
  • 1990 Live - Walk Away
  • 1993 Saturation - Walk Away
  • 1994 Wooden Soul - Jacek Niedziela
  • 1994 Tylko Chopin - Lora Szafran
  • 1995 Electric Live - Back In
  • 1995 F/X - Walk Away
  • 1997 Absolutely Live - Frank Gambale
  • 2004 Queen Of The Night Street - Walk Away
  • 2006 Live in Opole - Ścierański, Napiórkowski, Dąbrówka, Jakubek
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Jakubek

Reklama