Biografia Tadeusz Woźniak ( ur. 1947-03-06 )

Tadeusz Woźniak (ur. 6 marca 1947 w Warszawie) - polski muzyk, kompozytor oraz wokalista.

Życiorys

Tadeusz Woźniak debiutował w 1966 pod pseudonimem "Daniel Dan" w zespole Dzikusy podczas I Radiowej Giełdy Piosenki. Występował m.in. z Niebiesko-Czarnymi i Czesławem Niemenem, śpiewał z grupą Czterech i z tą grupą dokonał pierwszych nagrań archiwalnych dla 3 programu PR oraz płytowych. Jako kompozytor zadebiutował w 1967 roku, pisząc muzykę do wierszy Juliana Tuwima, Bolesława Leśmiana, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Od 1968 występuje jako solista, śpiewając najczęściej melodyjne ballady własnej kompozycji i akompaniując sobie na gitarze. Komponuje także muzykę teatralną i filmową, tworzy spektakle muzyczne i musicale. Jako wykonawca największe sukcesy odnosił pod koniec lat 60. i w latach 70.

25 lat Niebiesko-Czarnych - Przeżyjmy to jeszcze raz - Foto: J. Awakumowski<br />
Projekt: L. Rudnicki

25 lat Niebiesko-Czarnych - Przeżyjmy to jeszcze raz - SX 2616/18 (3LP / 1988)
Foto: J. Awakumowski
Projekt: L. Rudnicki

Tadeusz Woźniak ma w swoim dorobku muzykę do kilkuset piosenek, prawie 100 inscenizacji w teatrach dramatycznych, wielu przedstawień Teatru Telewizji, programów poetyckich i artystycznych oraz filmów dokumentalnych i animowanych. Piosenki z jego muzyką wykonywali m.in.: Elżbieta Adamiak, Michał Bajor, Anna Chodakowska, Bernard Ładysz, Marcin Bronikowski, Andrzej Poniedzielski, Krystyna Prońko, Zbigniew Wodecki, Wojciech Malajkat, Jolanta Majchrzak, Krzysztof Majchrzak czy grupa Locomotiv GT.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Muzyka Woźniaka, choć stanowiła integralną część wielu sztuk teatralnych, była też niezależnie nagradzana na festiwalach sztuk teatralnych. Artysta otrzymał nagrodę za muzykę do Wesela Stanisława Wyspiańskiego w reż. R. Kordzińskiego, Odprawy posłów greckich Jana Kochanowskiego w reż. A. Witkowskiego, Mistrza i Małgorzaty Michaiła Bułhakowa w reż. A.M. Marczewskiego.

W 2005 został odznaczony przez ministra kultury Waldemara Dąbrowskiego Złotym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Serce - Projekt: Krzyś Koszewski / FOQS

Serce - 5367942 (CD / 2001)
Projekt: Krzyś Koszewski / FOQS

Najpopularniejsze piosenki: Hej, Hanno, Smak i zapach pomarańczy, To będzie syn, Zegarmistrz światła - nagrodzona na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1972 r. Jest również autorem muzyki i wykonawcą piosenki Pośrodku świata, otwierającej każdy odcinek popularnego serialu Plebania. Wystąpił również w kilku odcinkach tego serialu. Skomponował także muzykę do "Pana Tadeusza" - filmu Ryszarda Ordyńskiego z 1928 roku, wydaną przez Filmotekę Narodową w 2014 r.

14 stycznia 2014 roku został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi za osiągnięcia artystyczne. Medal wręczył Maciej Klimczak, podsekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP.

Tadeusz Woźniak, prywatnie mąż pianistki i piosenkarki Jolanty Majchrzak-Woźniak, z którą od 1989 r. ściśle współpracuje przy swoich pracach teatralnych i filmowych, sesjach nagraniowych, koncertach i programach telewizyjnych.

Marek Grechuta Anawa - Foto i projekt: M. A. Karewicz

Marek Grechuta Anawa - XL/SXL 0601 (LP / 1970)
Foto i projekt: M. A. Karewicz

Często koncertuje w zespole rodzinnym, w składzie: Tadeusz Woźniak (śpiew, gitara), Jolanta Majchrzak-Woźniak (śpiew, klawisze), syn Tadeusza - Piotr Woźniak (śpiew, gitara), syn Jolanty - Mariusz Jagoda (skrzypce).

Wybrana dyskografia

  • 1968 Tadeusz Woźniak (EP, Muza N0548)
  • 1970 Tadeusz Woźniak (EP, Muza N0615)
  • 1972 Zegarmistrz światła (LP)
  • 1973 Tadeusz Woźniak (EP, Muza N0723)
  • 1974 Odcień ciszy (LP)
  • 1978 Lato Muminków (2LP, Pronit SLP 4001-4002 / Wifon NK-536 a-b, różni wykonawcy)
  • 1992 Zegarmistrz światła (CD, nowe wersje starych utworów)
  • 1997 Tak, tak - to ptak (CD)
  • 2000 Smak i zapach pomarańczy / Złota kolekcja (CD, kompilacja największych przebojów)
  • 2003 Ballady polskie (CD)
  • 2015 Ziemia (CD)

Nagrody

  • 1972 "Zegarmistrz światła" - Nagroda Główna na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu
  • 1975 muzyka do "Wesela" Stanisława Wyspiańskiego w reż. Romana Kordzińskiego - Festiwal Konfrontacje Teatralne w Opolu
  • 1976 muzyka do "Odprawy posłów greckich" Jana Kochanowskiego w reż. Andrzeja Witkowskiego - Festiwal Teatrów Polski Północnej w Toruniu
  • 1979 muzyka do "Lata Muminków" Tove Jansson w reż. Andrzeja Marii Marczewskiego - Festiwal Sztuk Dziecięcych w Wałbrzychu
  • 1983 muzyka do "Mistrza i Małgorzaty" Michaiła Bułhakowa w reż. Andrzeja Marii Marczewskiego - Festiwal Teatralny Dramaturgii Rosyjskiej w Katowicach
  • 2005 - Odznaczony medalem Gloria Artis
  • 2014 - Odznaczony "Złotym Medalem Zasługi"
  • Uhonorowany nagrodą "Piękniejsza Polska" Prezydenta RP
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Wo%C5%BAniak_(muzyk)

Reklama