Biografia Robert Janowski ( ur. 1961-03-22 )

Robert Janowski (ur. 22 marca 1961 w Inowrocławiu) - polski piosenkarz, kompozytor, poeta, aktor, dziennikarz i prezenter telewizyjny i radiowy, lektor, pisarz, wokalista, z wykształcenia lekarz weterynarii. Wieloletni prowadzący teleturniej TVP1 Jaka to melodia? (1997-2018).

Życiorys

Wykształcenie

Uczęszczał do podstawowej szkoły muzycznej w Sochaczewie w klasie fortepianu oraz średniej muzycznej przy ul. Bednarskiej w Warszawie w klasie fagotu, jednak żadnej z nich nie ukończył. Jest absolwentem szkoły muzycznej I stopnia w klasie fortepianu. Ukończył Szkołę Podstawową im. Hanki Sawickiej i Liceum Ogólnokształcące im. Fryderyka Chopina w Sochaczewie, a potem weterynarię na WMW SGGW i podyplomowe studia pedagogiczne.

Kolędy - Projekt: Bronowski Studio

Kolędy - QRCD 019 (CD / 1998)
Projekt: Bronowski Studio

Był akademickim reprezentantem Polski w tenisie stołowym.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W czasach licealnych tworzył akademie i apele szkolne oraz spektakle kabaretowe. Pisał również scenariusze i wiersze, a jako student współpracował z magazynem "Literatura".

Powietrze - Foto: Andrzej Georgiew, Krzysztof Gromek, Krzyś Koszewski<br />
Projekt: Krzyś Koszewski / fpstudio.pl

Powietrze - POM CD 077 (CD / 1995)
Foto: Andrzej Georgiew, Krzysztof Gromek, Krzyś Koszewski
Projekt: Krzyś Koszewski / fpstudio.pl

Kariera artystyczna

Debiutował na deskach amatorskich teatrów. Występował w kilkunastu formacjach rockowych w latach 80., m.in. Sekcja Z. (pierwotnie Sekcja Zwłok), Zoo czy Oddział Zamknięty.

W 1983 stworzył muzykę do musicalu rockowego Kompot Jonasza Kofty i Bene Rychtera, w którym wcielił się w postać głównego bohatera, Love’a. Brał udział w Ogólnopolskim Przeglądzie Teatrów Poezji w 1988 i 1989. Przez osiem lat grał w musicalu Metro Janusza Józefowicza i Janusza Stokłosy, co przyniosło mu ogólnopolski rozgłos. Ze spektaklem wystąpił na Broadwayu. Śpiewał w oratorium Świętokrzyska Golgota Zbigniewa Książka i Piotra Rubika. Współpracował przy tworzeniu musicali, m.in. Do grającej szafy grosik wrzućGrosik-2 oraz brał udział w przedstawieniach piosenek Jacquesa Brela w Teatrze Buffo w Warszawie. Współpracował z warszawskimi teatrami: Dramatycznym, Roma, Komedia, Rampa, Ateneum (Opętany w reż. Małgorzaty Boratyńskiej) i Rozmaitości.

Jary OZ - Foto i projekt: nie podano

Jary OZ - 4780577 (2CD / 2016)
Foto i projekt: nie podano

Jego piosenka "W nas i wokół nas", wykorzystana w ścieżce dźwiękowej do filmu Pora na czarownice z 1993, utrzymywała się przez osiem miesięcy na pierwszym miejscu w programie Muzyczna Jedynka. W grudniu 1994 wydał swój debiutancki album studyjny pt. Co mogę dać. Od czasu debiutu wydał siedem albumów: Powietrze (1995), Nieważkość (2001), Skrzydła: The Best Of (2008), Song.pl (2009), Kolędy (2010), Osiemdziesiąte.pl (2012) i Najpiękniejsze melodie (2018). W marcu 2010 za album Song.pl uzyskał status platynowej płyty.

Z utworem "Lubię ten smutek" wziął udział w nagraniu płyty Tomasza Filipczaka i Piotra Rodowicza z jazzowymi coverami kompozycji Seweryna Krajewskiego Seweryn Krajewski Smooth Jazz wydanej 25 czerwca 2007 przez Polskie Radio.

Song.pl - Foto: Sebastian Zawadzki<br />
Projekt: Wojciech Biernat

Song.pl - 1/2009 (CD / 2009)
Foto: Sebastian Zawadzki
Projekt: Wojciech Biernat

Pozostałe przedsięwzięcia

W latach 1997-2018 prowadził teleturniej TVP1 Jaka to melodia?, za co został trzykrotnie wyróżniony nagrodą Telekamery (2000, 2003, 2008), dzięki czemu odebrał Złotą Telekamerę 2009. Od 7 września 2019 prowadzi teleturniej Gra muzyka w TV Puls.

Jest dwukrotnym laureatem Wiktora (2000, 2007).

Co mogę dać - Foto: Wojciech Glinka, Marcin Kubera<br />
Projekt: Krzyś Koszewski

Co mogę dać - POM CD 052 (CD / 1994)
Foto: Wojciech Glinka, Marcin Kubera
Projekt: Krzyś Koszewski

Od 2012 prowadził programy w Radiu Złote Przeboje, a od 2018 był prowadzącym audycji Najpiękniejsze melodie Roberta Janowskiego w Radiu Pogoda.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Napisał i wydał dwie książki: Muzyka mojego życia (wydana 18 lutego 2016) i Przypadki. Robert Janowski (z Marią Szabłowską, wydana 9 listopada 2016), a także tomiki poezji: "Mądrość z natury", "Anioły", "Pragnienia", "Głosy", "Noce" i "Lustra".

Był uczestnikiem siódmej edycji programu rozrywkowego TVN Taniec z gwiazdami (2008).

Osiemdziesiąte.pl - Foto: Robert Wolański, Ewelina Baranowska, Adam Gewartowski, Jarek Blaminsky<br />
Projekt: Ewa Stiasny, Małgorzata Liedke

Osiemdziesiąte.pl - MTJ CD 11335 (CD / 2012)
Foto: Robert Wolański, Ewelina Baranowska, Adam Gewartowski, Jarek Blaminsky
Projekt: Ewa Stiasny, Małgorzata Liedke

Życie prywatne

Wychował się wraz ze starszą siostrą na jednym z osiedli wojskowych w Sochaczewie. Jego matka, Urszula, pracowała jako reżyserka spektakli teatralnych i teatrów poezji w placówkach kulturalnych, a ojciec był pilotem i majorem w wojskach lotniczych Wojska Polskiego. Gdy miał jedenaście lat, jego rodzice rozwiedli się, a po rozwodzie trafił z siostrą pod opiekę matki.

Nieważkość - Projekt: Marcin Kubera

Nieważkość - ZCD - 050 (CD / 2001)
Projekt: Marcin Kubera

Trzykrotnie żonaty. Jego pierwszą żoną była Katarzyna Kalicińska-Goczał, z którą ma syna Makarego (ur. w 1989; były mąż Moniki Borzym). Z małżeństwa z Katarzyną Dańską ma dwie córki: Anielę (ur. 1998) i Tolę (ur. 9 sierpnia 2000). Od 14 września 2013 jest żonaty z Moniką Głodek (ur. 5 sierpnia 1974).

Filmografia

Filmy i seriale

  • 1991: Kiedy ranne wstają zorze - rolnik
  • 1993: Pora na czarownice - Rockendrol
  • 1996: Nocne graffiti - Koks, dealer narkotyków
  • 1998: Białe i czarne
  • 1999-2001: Na dobre i na złe - muzyk Mikołaj Mellado
  • 2003: Ubu Król
  • 2003-2008: Na Wspólnej - Robert Malczewski
  • 2004: Serce gór - rycerz Galtor
  • 2005: Kto nigdy nie żył… - piosenkarz Paweł
  • 2009: Teraz albo nigdy! - sprzedawca na targowisku (odc. 5)
  • 2012: Nad rozlewiskiem - kierownik USC (odc. 13)
  • 2015: Singielka - wodzirej Jarek (odc. 145)

Teatr

  • 1982: Katarynka (etiuda szkolna) - chłopak
  • 1986: Poezja grozy (spektakl telewizyjny) - młody poeta
  • 1991: Metro - Jan
  • 1992: Hamlet - Rosenkrantz
  • 1993: Upadłe Anioły - Lucyfer
  • 1994: Szósty Stopień Oddalenia - Ricky
  • 1995: Klimaty (spektakl telewizyjny) - Franciszek
  • 1997: Kram z piosenkami (spektakl telewizyjny) - romantyk
  • 1998: Duże i małe (spektakl telewizyjny) - gitarzysta
  • 2019: Love machines (etiuda szkolna) - biznesmen

Programy telewizyjne

  • 1997-2018: Jaka to melodia? (TVP1) - prowadzący i solista programu
  • 2008: Taniec z gwiazdami (TVN) - uczestnik 7. edycji programu; w parze z Anną Bosak odpadł w 11. odcinku, zajmując 4. miejsce
  • od 2019: Gra muzyka (TV Puls) - prowadzący

Audycje radiowe

  • 2006-2010: Wasza Muzyka (RMF FM)
  • 2012-2018: Muzyka mojego życia, Weekend z gwiazdąZłota dwudziestka (Radio Złote Przeboje)
  • od 2018: Najpiękniejsze melodie Roberta Janowskiego (Radio Pogoda)

Bibliografia

  • Serwis "Konferansjerzy"
  • Robert Janowski w bazie Filmweb
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Janowski

Reklama