Biografia Robert Cichy

Robert Cichy - polski muzyk, gitarzysta, wokalista, kompozytor. Współtwórca zespołów Chilli i June. Od 2018 r. prowadzi solową działalność pod własnym imieniem i nazwiskiem. Jego pierwszy solowy album "SMACK" otrzymał w 2019 r. najważniejszą polską nagrodę fonograficzną - Fryderyka w kat. album roku country/blues. W kategorii “najlepsza płyta roku" przyznawane są dwie statuetki - Robert Cichy otrzymał więc jedną statuetkę dla wykonawcy i drugą dla producenta płyty “SMACK". Album doczekał się wersji winylowej, która została wzbogacona o dodatkowy utwór (premiera winyla - 20.03.2019).

Dla naiwnych marzycieli - Foto: Zosia Zija, Jacek Pióro

Dla naiwnych marzycieli - 88875098962 (CD / 2016)
Foto: Zosia Zija, Jacek Pióro

Jest również członkiem grup Chilli, June, zespołu Ani Dąbrowskiej. Współpracował m.in. z Pauliną Przybysz, Michałem Urbaniakiem oraz Kayah. Jego kompozycje można znaleźć na płytach m.in. Piotra Zioły, a gitary na debiutanckiej płycie Julii Pietruchy. Łącznie udzielił się w różnej roli (kompozytora, gitarzysty lub producenta) na ponad 60 płytach polskich artystów. Współpracował z Teatrem Dramatycznym w Warszawie w przedstawieniu w reż. A.Glińskiej "Pipi Pończoszanka" , a także z Och-Teatrem i Teatrem Lalka w Warszawie. Jest autorem tekstu i kompozytorem muzyki do reklam telewizyjnych (m.in Lays; 2008 rok), gdzie udzielił się także wokalnie oraz Żywca (2011 rok). Jako gitarzysta czołowych artystów polskich koncertował na największych Festiwalach w Polsce, a także za granicą m.in. w Japonii, Francji, Turcji, Anglii, Włoszech oraz na Mauritiusie.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Złote płyty: Monika Brodka "Moje Piosenki" (2006) Ania Rusowicz "Mój Big-bit" (2011) Platynowe płyty: Ania Dąbrowska "Kilka historii na ten sam temat" (2006) Ania Dąbrowska "W spodniach czy w sukience" (2008) Ania Dąbrowska "Ania Movie" (2010) Ania Dąbrowska "Bawię się świetnie" (2012)

Wybrana dyskografia

Single

  • 2014: Close the Door
  • 2018 Breaking Bad
  • 2018 Old times girl feat. Ania Dąbrowska
  • 2019 Smack

Albumy (współpraca)

  • 2006 Monika Brodka - Moje piosenki (Sony BMG)
  • 2006 Ania Dąbrowska - Kilka historii na ten sam temat (BMG Poland)
  • 2007 Karolina Kozak - Tak zwyczajny dzień (Jazzboy Records)
  • 2008 June - That's What I Like (Kayax)
  • 2009 Chilli - Chilli (Fonografika)
  • 2010 Ania Dąbrowska - Ania Movie (Sony BMG)
  • 2011 Marcelina Stoszek - Marcelina (EMI Music Poland)
  • 2011 Ania Rusowicz - Mój Big Bit (Universal Music)
  • 2011 Halina Mlynkova - Etnoteka (Mystic Production)
  • 2012 Ania Dąbrowska - Bawię się świetnie (Jazzboy)
  • 2012 June- July Stars (Kayax)
  • 2013 Marcelina - Wschody/Zachody (Warner)
  • 2013 Mariusz Lubomski - Lubomski w Trójce Again
  • 2015 Marcelina - Gonić burzę (Warner)
  • 2015 Grubson - Holizm
  • 2016 Ania Dąbrowska - Dla naiwnych marzycieli (Sony)
  • 2016 Piotr Zioła - Revolving Door (Warner)
  • 2017 Jarecki - Za wysoko
  • 2018 L.U.C - GOOD L.U.C.K (Agora)
  • 2018 ROBERT CICHY - SMACK (NANA MUSIC)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Cichy

Reklama