Biografia Reds

Rafał Olbrychski (ur. 26 lutego 1971 w Warszawie) - polski aktor i muzyk, prezenter TVP2.

Życiorys

Kariera muzyczna

W 1987 założył zespół Reds, którego został wokalistą i liderem. Nagrali dwa albumy studyjne: Changing ColorsBerlin.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

26 lutego 2009 wydał swój solowy album studyjny, zatytułowany Tatango, który zrealizował z Pawłem Terentowiczem. Gościnnie udział w nagraniach wzięła Maryla Rodowicz, a teksty napisali Wojciech Młynarski i Kuba Sienkiewicz.

Changing Colours - Foto: Adam Pietrzak<br />
Projekt: Paweł Wroniszewski

Changing Colours - POM CD 010 (CD / 1991)
Foto: Adam Pietrzak
Projekt: Paweł Wroniszewski

Kariera aktorska

W 1993 zadebiutował na wielkim ekranie rolą rolę niepełnosprawnego muzyka w filmie Rozmowa z człowiekiem z szafy. Za tę rolę w 1994 otrzymał Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego.

Występował na scenach Teatru Wielkiego w Warszawie i Opery Bałtyckiej w Gdańsku.

Berlin - Foto: Marek Straszewski<br />
Projekt: Piotr Garlicki (Goldfinger Ltd)

Berlin - 602122 (CD / 1998)
Foto: Marek Straszewski
Projekt: Piotr Garlicki (Goldfinger Ltd)

Pozostałe przedsięwzięcia

Był jednym z gospodarzy kącika kulinarnego w porannym programie TVP2 Pytanie na śniadanie. Był uczestnikiem piątej edycji programu rozrywkowego TVN Tańca z gwiazdami.

Changing Colours - Foto: Adam Pietrzak<br />
Projekt: Andrzej Pągowski

Changing Colours - ALP-046 (LP / 1989)
Foto: Adam Pietrzak
Projekt: Andrzej Pągowski

Życie prywatne

Jest synem aktora Daniela Olbrychskiego i Moniki Dzienisiewicz-Olbrychskiej.

Ma dwóch synów, Jakuba (ur. 1992) i Antoniego (ur. 1993) z pierwszego małżeństwa. Jest mężem prezenterki telewizyjnej TV4 Ewy Olbrychskiej.

Filmografia

  • 1991 - Ferdydurke
  • 1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy (jako Karol)
  • 1995 - Dzieje mistrza Twardowskiego (jako młody Twardowski)
  • 1996 - Słodko gorzki (jako Marlon)
  • 1997 - Pokój saren (jako syn)
  • 1997 - Szczęśliwego Nowego Jorku (jako Pank)
  • 1997 - Kochaj i rób co chcesz (jako Sławek Wiśnik)
  • 2007 - Kryminalni (jako Artur Szarawski, odcinek "Na Celowniku")
  • 2012 - Czas honoru (jako żołnierz USA) (odc. 56)
  • 2017 - Ojciec Mateusz, odc. 215, jako komentator

Programy telewizyjne

  • Pytanie na śniadanie - prowadzący blok kulinarny
  • 2009: Kuba Wojewódzki (talk-show) - (gościnnie w programie)
  • 2007: Taniec z gwiazdami V edycja - uczestnik programu
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafał_Olbrychski

Reklama