Biografia Natalia Sikora ( ur. 1986-04-20 )

Natalia Sikora (ur. 20 kwietnia 1986 w Słupsku) - polska aktorka i piosenkarka, zwyciężczyni drugiej edycji programu TVP2 The Voice of Poland.

Życiorys

Edukacja

Jest absolwentką Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie (2010).

Przystanek Woodstock 2015 - Flower Power - Foto: Arek Drygas, Radek Dylski, Luczyna Lewandowska, Artur Rawicz, Szymon Aksieniowek, Bartek Muracki, Piotr Barbachowski, Łukasz Widziszowski<br />
Projekt: Jurek Owsiak, Katarzyna Sasin, Magdalena Jabłońśka, Gaweł Andrzejewski

Przystanek Woodstock 2015 - Flower Power - TZ 060 (CD+DVD / 2015)
Foto: Arek Drygas, Radek Dylski, Luczyna Lewandowska, Artur Rawicz, Szymon Aksieniowek, Bartek Muracki, Piotr Barbachowski, Łukasz Widziszowski
Projekt: Jurek Owsiak, Katarzyna Sasin, Magdalena Jabłońśka, Gaweł Andrzejewski

Kariera

Rozpoczęła karierę muzyczną w wieku 13 lat występami w Młodzieżowym Centrum Kultury w Słupsku. Tam też związała się z Teatrem Rondo oraz zespołem Magmen. Jest laureatką wielu prestiżowych konkursów i przeglądów wokalno-aktorskich.

Bez prądu - Foto: Grzesiek Kszczotek

Bez prądu - 375 613 6 (CD / 2013)
Foto: Grzesiek Kszczotek

Jest aktorką Teatru Polskiego w Warszawie.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Od 2007 współpracuje z pianistą i kompozytorem Piotrem Proniukiem, z którym stworzyli bluesowy projekt o nazwie Sikora Proniuk Duo. W 2011, nakładem wydawnictwa Polskiego Radia ukazała się ich wspólna płyta studyjna, pt. Absurdustra-Próba Norwida. W latach 2009-2013 występowała w zespole metalu symfonicznego At the Lake. Oprócz tego jest wokalistką zespołu Mięśnie.

W 2013 wygrała drugą edycję programu TVP2 The Voice of Poland. 3 czerwca wydała pierwszą, solową płytę studyjną, pt. Zanim. 14 czerwca za wykonanie utworu "Konie" autorstwa Władimira Wysockiego i Agnieszki Osieckiej zajęła pierwsze miejsce w konkursie SuperDebiuty na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu. W trakcie koncertu zdobyła główną nagrodę przyznawaną przez widzów, nagrodę Programu I Polskiego Radia oraz nagrodę biura podróży Itaka. 24 lipca ogłoszono, że zakwalifikowała się do ścisłego finału Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze. Zdobyła na nim Srebrny Samowar za wykonanie piosenki "Jasnyj sokol" z repertuaru zespołu Lube. 25 sierpnia wystąpiła podczas koncertu Lata Zet i Dwójki w Uniejowie, gdzie wykonała utwór "Cry Baby" z repertuaru Janis Joplin.

27 maja 2014 wydała drugi, solowy album studyjny, pt. BWB Experience.

Teatr

  • Elegia Kresu (forma twórczości: role), reż.: S. Miedziewski/Teatr "Rondo" Słupsk (2005)
  • Dziady (postaci: Pani Sowietnikowa, Młoda Dama, Anioł), reż.: S. Miedziewski/Nowy Teatr im. Witkacego w Słupsku (2007)
  • Moulin Noir. Antyrewia program składany, reż.: M. Przybylski/Teatr Współczesny Warszawa (2008)
  • Anty-Szanty program składany, reż.: Jerzy Satanowski/Teatr Atelier im. Agnieszki Osieckiej w Sopocie (2008)
  • Bóg mówi słowo, reż.: Jan Englert/Akademia Teatralna Warszawa (2009)
  • Chopin w Ameryce, reż.: Andrzej Strzelecki/Akademia Teatralna Warszawa (2009)
  • Dziady, reż.: K. Kolendowicz/Akademia Teatralna Warszawa (2010)
  • Cabaret (postać: Sally Bowles), reż.: Andrzej Maria Marczewski/Nowy Teatr im. Witkacego Słupsk (2011)
  • Album snów, autor: Czesław Miłosz, reż.: Roman Kołakowski/Teatr Polski w Warszawie (2011)
  • Hekabe (postać: Polyksena), autor: Eurypides, reż.: K. Labakhua/Teatr Polski w Warszawie (2011)
  • Wszędzie jest wyspa tu, autor: Wisława Szymborska, reż.: Magdalena Smalara/Teatr Polski w Warszawie (2012)
  • Kalino malino czerwona jagodo, scenariusz i reżyseria: Igor Gorzkowski/Studio Teatralne Koło (2012)
  • Norwid Blues. Recital Natalii Sikory, opr. i reż.: Natalia Sikora/Teatr Polski w Warszawie - Scena Kameralna (2012)
  • Martwa królewna, autor: Nikołaj Kolada, reż.: Romuald Szejd/Teatr Scena Prezentacje (2013)
  • Quo vadis słowami Sienkiewicza, Eliota, Audena i innych (postać: Dama Pełna Współczucia), reż.: Janusz Wiśniewski/Teatr Polski w Warszawie (2013)
  • Molly i Bloom, autor: James Joyce, reż.: Romuald Szejd/Teatr Scena Prezentacje (2013)
  • Joplin, scenariusz i reżyseria: Tomasz Gawron/Teatr Muzyczny Capitol (2014)
  • Cygan w Polskim. Życie jest piosenką, scenariusz i reżyseria: Jacek Cygan/Teatr Polski w Warszawie (2014)
  • Zelda i Scott, autor: Renaud Meyer, reż.: Romuald Szejd/Teatr Scena Prezentacje (2015)
  • Wesele, autor: Stanisław Wyspiański, reż.: Krzysztof Jasiński/Teatr Polski w Warszawie (2015)
  • Piękny Nieczuły, reż.: Edward Wojtaszek/Teatr "Polonia" (2017)

Teatr TV

  • 2007: Umarli ze Spoon River - jako Flossie Cabanis

Filmografia

Filmy i seriale

  • 2010: Mam Cię na taśmie jako mama Merlina
  • 2010: Samo życie jako Alina, żona Kazimierza
  • 2011: Na Wspólnej jako Paula
  • 2013: Stacja Warszawa jako policjantka
  • 2014: Arbiter uwagi jako prostytutka
  • 2016-2017: Bodo jako Aldona
  • 2016: O mnie się nie martw jako Lena Fabicka, piosenkarka jazzowa
  • 2017: Na dobre i na złe jako Agnieszka

Dubbing

  • 2010: Zwyczajny serial
  • 2010: Taniec rządzi
  • 2011: Nadzdolni
  • 2013: Krudowie jako Eep
  • 2019: Lego: Przygoda 2 jako królowa Wisimi
  • 2019: Król Lew jako Shenzi

Nagrody

  • 2004: Festiwal im. Anny Jantar we Wrześni - (II nagroda)
  • 2004-2005: laureatka dwóch Finałów Szansy na sukces w repertuarach: Stana Borysa (utwór: "Szukam Przyjaciela") oraz TSA (utwór: "Alien")
  • 2005: Festiwal im. Anny German w Zielonej Górze (nagroda Ministra Kultury)
  • 2005: 50. Ogólnopolski Konkurs Recytatorski - I miejsce w kategorii młodzieży, zwolnienie z I części egzaminu wstępnego do Akademii Teatralnej w Warszawie, Słupsk
  • 2005: Grand Prix 26 Festiwalu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, Nagroda Dziennikarzy, Nagroda Publiczności
  • 2008: Konkurs Mówienia Wiersza Herbertowskiego na XVI Warsztatach Wydziałów Aktorskich Polskich Szkół Teatralnych (I nagroda)
  • 2011: Nagroda Teatru Polskiego Radia Arete za debiut aktorski, Warszawa
  • 2013: Zwycięstwo w II edycji programu The Voice of Poland
  • 2013: Nagroda im. Anny Jantar na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu
  • 2013: Srebrny Samowar podczas Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Natalia_Sikora

Reklama