Biografia Jacek Wójcicki ( ur. 1960-01-21 )

Jacek Wójcicki (ur. 21 stycznia 1960 w Krakowie) - aktor, śpiewak (tenor).

Życiorys

Ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. Występuje w teatrze (w latach 1982-1991 w Teatrze Słowackiego w Krakowie), filmach, serialach, kabaretach (w Piwnicy pod Baranami oraz w latach 1992-1997 w Kabarecie Olgi Lipińskiej jako Pan Jacek) i programie dla dzieci Budzik (TVP1) jako Pan Tenorek. Wykonuje piosenki filmowe i serialowe (Szpital na perypetiach, Konie apokalipsy, Ostatni dzwonek).

Serce - Projekt: Krzyś Koszewski / FOQS

Serce - 5367942 (CD / 2001)
Projekt: Krzyś Koszewski / FOQS

Nagrodzony na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu (1986) i Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu (1987). 9 września 2016 Prezydent Andrzej Duda odznaczył go Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w działalności na rzecz polskiej kultury, za osiągnięcia w pracy artystycznej

Filmografia

  • 1985: Urwisy z Doliny Młynów jako Filip, pomocnik młynarza
  • 1986: Klementynka i Klemens - gęsi z Doliny Młynów jako Filip
  • 1987: Opowieść Harleya jako Igorek
  • 1989: Janka jako sprzedawca horoskopów na jarmarku (odc. 7)
  • 1989: Kanclerz jako arcyksiążę Maksymilian (odc. 5)
  • 1989: Ostatni dzwonek jako Świr
  • 1990: Korczak
  • 1993: Łowca. Ostatnie starcie jako Guido
  • 1993: Lista Schindlera jako Henry Rosner
  • 1998: Siedlisko jako kominiarz
  • 1999: Tygrysy Europy jako kucharz

Polski dubbing

  • 1994: Calineczka jako Książę Korneliusz (partie wokalne)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_W%C3%B3jcicki

Reklama