Biografia Grażyna Trela ( ur. 1958-05-13 )

Grażyna Trela-Stawska (ur. 13 maja 1958 w Leńczach) - polska scenarzystka, reżyser, pisarka, aktorka teatralna i filmowa, piosenkarka i dziennikarka, występująca również jako Graża T.

Życiorys

W 1981 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie. W latach 1981-1991 grała w Starym Teatrze w Krakowie. W 1998 ukończyła Studium Scenariuszowe Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi.

Dni, których nie znamy. Część 1 - Foto i projekt: nie podano

Dni, których nie znamy. Część 1 - UNICD1-2 (CD / 2009)
Foto i projekt: nie podano

W latach 90. zrezygnowała z aktorstwa na rzecz twórczości pisarskiej. Jej scenariusze kilkakrotnie wygrywały w Konkursie Scenariuszowym o Nagrodę Hartley-Merrill: Włoszka (2000), Siedem dziewcząt z Albatrosa (2002), Tamagotchi (2007) (tytuł roboczy filmu Moja krew, współautor - Marcin Wrona). Jest laureatką Nagrody za Najlepszy Scenariusz na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych 2009, na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym na Cyprze 2009, a także w 2011 na Festiwalu Filmowym w Mons (Belgia). Jest współautorką scenariusza (razem z Grzegorzem Jankowskim i Dariuszem Glazerem) filmu Chrzest w reżyserii Marcina Wrony. Film został nagrodzony Srebrnymi Lwami na FPFF Gdynia 2010. Jest współautorką sztuki telewizyjnej Pasożyt (2003, Teatr Telewizji) i Doktor Halina (2008, Teatr Telewizji), oraz autorką sztuki teatralnej Żyleta wyróżnionej na Festiwalu Nowej Dramaturgii w Teatrze Powszechnym w Radomiu (2006).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Publikowała w miesięczniku "Film" (1991-1995). Wydała zbiór opowiadań Dobry mężczyzna to martwy mężczyzna (1997) oraz powieść Obrazki z Nebraski (2011).

Studiowała reżyserię na WRiTV im. Krzysztofa Kieślowskiego na Uniwersytecie Śląskim (1999-2002). Jako reżyser zadebiutowała filmem dokumentalnym Eros-ex nagrodzonym na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym "OFFensiva" (2005), a także krótkometrażową fabułą Klajmax (2011). Wyreżyserowała też kilka teledysków, m.in. do piosenek Stanisława Sojki. Od 2008 jest wykładowcą Krakowskiej Szkoły Scenariuszowej. Wykłada także w Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego oraz Akademii Multi Art. Od 2013 wykładowca scenariopisarstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie (filmoznawstwo).

No 17 - Foto: Wojciech Prażmowski<br />
Projekt: LINKA

No 17 - 8239542 (CD / 1998)
Foto: Wojciech Prażmowski
Projekt: LINKA

Nagrała solową płytę Świerszcze wydaną przez Pomaton EMI (1996). Nagrywała także z Markiem Grechutą, Janem Kantym Pawluśkiewiczem, z łódzką grupą Plastic Bag Jacka "Bielasa" Bieleńskiego i z Włodkiem "Kiniorem" Kiniorskim oraz kielecką grupą Cre-dance.

Filmografia

  • 2018: Masterclass - reżyseria, scenariusz
  • 2011: Klajmax - reżyseria, scenariusz
  • 2010: Chrzest - scenariusz
  • 2009: Moja krew - scenariusz
  • 2001: Eros-ex (dok.) - reżyseria, scenariusz
  • 1997: Sława i chwała - aktorka Halina Wyczerówna
  • 1995: Nic śmiesznego - aktorka grająca w filmie Adama
  • 1993: Dwa księżyce - malarka Mena
  • 1993: Tajemnica trzynastego wagonu - Natalia
  • 1992: Zwolnieni z życia - żona "Kumpla"
  • 1990: Zakład - dziennikarka Magda
  • 1990: Śmierć dziecioroba - Wiśka, zawiadowca stacji
  • 1990: Pożegnanie jesieni - Zofia Osłabędzka, narzeczona Bazakbala i Gina, romantyczna komunistka
  • 1990: Powrót wilczycy - Krystyna, żona Orzelskiego
  • 1987: Łuk Erosa - Maryśka Miechowska
  • 1987: Trójkąt bermudzki - Barbara, żona Ludwika
  • 1986: Bohater roku - Sabina, przyjaciółka Majki
  • 1986: Blisko, coraz bliżej - dziewczyna tańcząca z Henrykiem w lokalu (odc. 12)
  • 1985: C.K. Dezerterzy - Ruda
  • 1983: Przeznaczenie - Maria Zając, matka Kazimierza Tetmajera syna
  • 1983: To tylko Rock - Sylwia Błaszkowska, wokalistka zespołu Krzyk
  • 1983: Seksmisja - strażniczka w kopalni
  • 1982: Wielki Szu - Dorota, żona Jarka

Nagrody

  • 2011: Chrzest - nagroda za scenariusz (Międzynarodowy Festiwal Filmowy); Mons, Belgia
  • 2010: Moja krew - "Złota Afrodyta" w kategorii najlepszy scenariusz (Cypryjski Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nikozja
  • 2009: Moja krew - nagroda za scenariusz (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film"), Koszalin
  • 2005: Eros-ex - "Brązowy OFF" w kategorii filmu dokumentalnego (MFF "OFFensiva"), Wrocław

Bibliografia

  • Grażyna Trela w bazie filmpolski.pl
  • Grażyna Trela w bazie e-teatr.pl
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Gra%C5%BCyna_Trela

Reklama