Biografia Barbara Kurdej - Szatan ( ur. 1985-08-22 )

Barbara Kurdej-Szatan (ur. 22 sierpnia 1985 w Opolu) - polska aktorka teatralna, telewizyjna i filmowa, piosenkarka i prezenterka telewizyjna. Laureatka trzech Telekamer (2015, 2016, 2017) dla najlepszej aktorki oraz Złotej Telekamery (2018).

Wykształcenie

W 2009 ukończyła PWST w Krakowie.

Kariera aktorska

W latach 2008-2010 była aktorką Teatru Nowego im. Tadeusza Łomnickiego w Poznaniu. Od 2010 występuje w Teatrze 6. piętro, a od 2015 również w Krakowskim Teatrze Variété.

W 2014 zagrała główną rolę w komedii romantycznej Dzień dobry, kocham cię!, do którego nagrała również utwór o tym samym tytule, w duecie z raperem Liberem. Od 2014 wciela się w rolę Joanny Chodakowskiej (wcześniej Tarnowskiej) w serialu TVP2 M jak miłość. Zagrała także w filmach: Wkręceni 2, 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach, Narzeczony na niby i Pech to nie grzech. Od 10 września 2017 gra Marię Biernacką w serialu W rytmie serca.

Od 2013 występuje w roli konsultantki ds. sprzedaży w serii spotów reklamowych "Gwiazdy przeszły do Play" z udziałem celebrytów.

Pozostałe przedsięwzięcia

Wraz z zespołem Soul City wzięła udział w drugiej edycji programu rozrywkowego TVN X Factor.

W czerwcu 2014 była współprowadzącą 51. Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu. Prowadziła programy Telewizji Polskiej: Kocham cię, Polsko! (2016-2018), The Voice of Poland (2016-2018), The Voice Kids (2018-2019) i Dance Dance Dance (2019). 30 czerwca 2019 razem z Maciejem Rockiem i Maciejem Dowborem poprowadziła koncert Przebojowe Opole. Jedziemy na wakacje transmitowany w telewizji Polsat.

Była bohaterką jednego z odcinków pierwszej edycji programu The Story of My Life. Historia naszego życia (2018) i gościem programu Demakijaż (2019), a także finalistką dziesiątej programu rozrywkowego Polsatu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami (2019).

Życie prywatne

W 2011 poślubiła Rafała Szatana. Mają córkę Hannę (ur. 2012).

Filmografia

  • 2005: Berlin 4:05 (etiuda szkolna) - ona
  • 2006: Plebania - Iwona (odc. 798-799)
  • 2006: Dwie strony medalu - pielęgniarka (odc. 14)
  • 2007: I kto tu rządzi? - Natasza, sprzątaczka Kalińskiej (odc. 12)
  • 2009: Enen - stażystka Iwona
  • 2010: Ciacho - recepcjonistka
  • 2011: Usta usta - kobieta z hotelu (odc. 33)
  • 2011: Na dobre i na złe - Halinka (odc. 451)
  • 2011: Klan - Anita Sochacka (odc. 2043-2044, 2048)
  • 2012-2013: Barwy szczęścia - klientka salonu fryzjerskiego Bogumiła (odc. 797, 898)
  • 2014: Pierwsza miłość - Agnieszka Sikorska
  • od 2014: M jak miłość - Joanna Tarnowska
  • 2014: Dzień dobry, kocham cię! - Basia Mazurek
  • 2015: Wkręceni 2 - sierżant Jadźka Zarówna
  • 2016: Wmiksowani.pl - Sabina Piorun-Drągalska (odc. 1, 4, 9)
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach - Andżela
  • od 2017: W rytmie serca - Maria Biernacka
  • 2018: Pech to nie grzech - Weronika
  • 2018: Narzeczony na niby - Kasia, asystentka Darka
  • 2019: Ojciec Mateusz - Sylwia Lehman (odc. 272)
  • 2019: Mały Grand Hotel - gość hotelu (odc. 4 pt. "Napad")

Dubbing

  • 2014: Czarownica - Kocopola
  • 2016: Zwierzogród - Wiceburmistrz Obłoczek
  • 2016: Barbie: Gwiezdna przygoda - Barbie
  • 2017: My Little Pony. Film - Kapitan Celaneo

Teatr

  • 2008: Proces jako Leni w reż. Wojciecha Kościelniaka, PWST Kraków
  • 2008: Sen nocy letniej jako Helena w reż. Wojciecha Kościelniaka, Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego w Poznaniu
  • 2010: W sobotę o ósmej jako Zoe w reż. Mariusza Puchalskiego, Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego w Poznaniu
  • 2010: Lobotomobil jako pani Nash w reż. Janusza Wiśniewskiego, Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego w Poznaniu
  • 2010: Mary Stuart jako drugi głos w reż. Waldemara Zawodzińskiego, Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego w Poznaniu
  • 2012: Deszczowa piosenka jako Lina Lamont w reż. Wojciecha Kępczyńskiego, Teatr Muzyczny "Roma" w Warszawie
  • 2015: Legalna blondynka (musical) jako Elle Wood w reż. Janusza Józefowicza
  • 2016: Miłość w Saybrook jako Sandy w reż. Eugeniusza Korina w Teatrze 6. piętro w Warszawie
  • 2017: Chicago jako Roxie Hart w reżyserii Wojciecha Kościelniaka w Krakowskim Teatrze Variété

Bibliografia

  • Barbara Kurdej-Szatan w bazie Filmweb
  • Barbara Kurdej-Szatan w bazie filmpolski.pl
  • Barbara Kurdej w bazie e-teatr.pl
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Kurdej-Szatan

Reklama